Dan Henderson

Henderson aloitti harjoittelun sekakamppailulajeissa vuonna 1997, jolloin hän liittyi Real American Wrestling -joukkueeseen (RAW).

Brazil Open TournamentEdit

1997 Henderson teki debyyttinsä MMA:n parissa, ja hän seurasi muiden painijoiden jalanjälkiä, jotka menestyivät lajissa. Henderson osallistui Brazil Open Lightweight Tournament -turnaukseen, jonka painoraja oli 176 kiloa, kevyin, jolla Henderson koskaan kilpailisi. Kyseessä oli yhden illan turnaus, jossa oli neljä kilpailijaa. Kahden suhteellisen nopean finaalin jälkeen Henderson voitti mestaruuden.

UFC 17Edit

Vajaa vuotta myöhemmin Henderson osallistui toiseen MMA-turnaukseensa, joka oli niin ikään neljän ottelijan turnaus, joka oli tarkoitus suorittaa yhdessä yössä. Tällä kertaa painoraja oli kuitenkin 199 kiloa. UFC 17 merkitsisi alkua Hendersonin on-again off-again-suhteelle UFC:n kanssa, joka kestäisi lähes kaksi vuosikymmentä. Hän voitti Allan Goesin ja Carlos Newtonin tiukoissa kamppailuissa ansaitakseen toisen MMA-turnausmestaruutensa. Newtonin ottelussaan antama lyönti mursi Hendersonin leuan, mutta hän jatkoi taistelua siitä huolimatta.

Sormukset: King Of KingsEdit

Noin puolitoista vuotta myöhemmin Henderson osallistui kolmanteen MMA-turnaukseensa. Tällä kertaa kilpailijoiden määrä oli 32, eikä painorajoitusta ollut yhdellekään ottelijalle. Turnaus järjestettäisiin kahden illan aikana. Kaksi ensimmäistä kierrosta pidettiin loppuvuodesta 1999 ja kolme viimeistä alkuvuodesta 2000. Turnauksessa oli paljon nimekkäitä kilpailijoita, ja Henderson kohtasi Gilbert Yvelin, Antônio Rodrigo Nogueiran ja Renato Sobralin. Huolimatta siitä, että Henderson painoi 199 kiloa ja oli rutiininomaisesti yli 30 kilon alipainossa, hän voitti kaikki viisi otteluaan, ja hänestä tuli Rings: King of Kings Tournament 1999 mestari.

PRIDE Fighting ChampionshipsEdit

Tämä osio kaipaa laajennusta. Voit auttaa lisäämällä sitä. (Marraskuu 2011)

Henderson aloitti kilpailemisen Pride Fighting Championshipsissä vuoden 2000 lopulla. Hän osallistui järjestön kolmeen turnaukseen ja voitti Welterweight (183 kiloa) -turnauksen Pride Shockwave 2005 -tapahtumassa kukistamalla Murilo Bustamanten jaetulla päätöksellä. Kahdeksan miehen turnauksen kaksi ensimmäistä erää otettiin Pride Bushido 9 -tapahtumassa, jossa Henderson tyrmäsi sekä Ryo Chonanin että Akihiro Hongon. Tämän turnausvoiton myötä hänelle myönnettiin Priden välisarjan mestaruus.

Vuonna 2006 Henderson hävisi päätöksen uusintaottelussa Kazuo Misakia vastaan. Se oli ensimmäinen kerta, kun hän hävisi ottelun alle 205-kiloiselle vastustajalle. Hendersonin viimeinen Pride-ottelu oli uusintaottelu Wanderlei Silvaa vastaan Pride 33 -tapahtumassa Las Vegasissa, Nevadassa 24. helmikuuta 2007, jossa hän saavutti tyrmäysvoiton ja nousi keskisarjan mestariksi (205 kiloa) pitäen edelleen hallussaan Welterweight-titteliään. Hendersonista tuli ensimmäinen nyrkkeilijä, jolla on ollut tittelit kahdessa eri painoluokassa samanaikaisesti suuressa MMA-organisaatiossa. Kaiken kaikkiaan Henderson teki Pridessä 13-5, joista kahdeksan voittoa tuli tyrmäyksellä.

UFC-paluuTiedosto

8. syyskuuta 2007 Henderson palasi UFC:hen kohdatakseen kevyen raskaansarjan mestarin Quinton ”Rampage” Jacksonin UFC 75 -tapahtumassa Lontoossa, Englannissa. Tiukassa ottelussa, jossa Henderson määräsi tahtonsa aikaisin, Jackson hallitsi myöhempiä eriä ja voitti viiden erän yksimielisellä päätöksellä säilyttääkseen tittelinsä ja saadakseen Priden keskisarjan tittelin.

17. marraskuuta 2007 ilmoitettiin UFC 78:n jälkiottelun aikana, että Henderson ottelisi UFC:n keskisarjan mestaria Anderson Silvaa vastaan yhdistääkseen Priden welterweight (183 lb) ja UFC:n keskisarjan (185 lb) mestaruudet. UFC 82 järjestettiin 1. maaliskuuta 2008 Nationwide Arenalla Columbuksessa, Ohiossa. Vaikka Henderson voitti ensimmäisen erän, hän hävisi alistamalla toisen erän ajassa 4:52 takaapäin alastomalla kuristuksella.

Henderson toipui huonosta alusta UFC:ssä voittamalla Rousimar Palharesin UFC 88:ssa yksimielisellä päätöksellä. Kymmenen vuoden jälkeen lajissa, se oli hänen ensimmäinen UFC-voittonsa. Ottelun jälkeen Henderson naureskeli ja sanoi: ”Toivottavasti minun ei tarvitse odottaa niin kauan ennen kuin saan seuraavan voittoni.”

Henderson palasi kevyeen raskaansarjan sarjaan kohdatakseen entisen UFC:n keskisarjan mestarin Rich Franklinin 17. tammikuuta 2009 UFC 93 -ottelussa Dublinissa, Irlannissa. Henderson voitti ottelun jaetulla päätöksellä kolmannessa erässä tapahtuneen silmätyrmäyksen jälkeen, jota monet, myös Franklin, pitivät tahallisena. Tämän jälkeen hänet valittiin johtamaan Team U.S. -joukkuetta The Ultimate Fighterin yhdeksännellä kaudella, kun Michael Bisping valmensi vastapuolen Team UK:ta.

The Ultimate Fighterin valmentaminen ja jälkipyykkiMuutos

Tosi-tv-ohjelma, joka synnytti valmentajien välille vihanpidon, joka jatkui heidän otteluihinsa asti, esitettiin Spike TV:ssä ja se sai ensi-iltansa 1. huhtikuuta 2009, ja sen suora finaali nähtiin kesäkuun 20. päivänä 2009 Las Vegasissa.

11. heinäkuuta 2009 Mandalay Bay Events Centerissä Las Vegasissa järjestetyssä UFC 100 -ottelussa Henderson ja Bisping ottelivat, joka huipentui siihen, että Hendersonista tuli ensimmäinen mies, joka tyrmäsi Bispingin, tehden sen toisella kierroksella overhand-oikealla oikealla leukaan Bispingin kiertäessä Hendersonin oikealle puolelle. Tämä voitto toi Hendersonin takaisin kilpailuun UFC:n keskisarjan mestarin tittelistä. Tyrmäysisku toi Hendersonille 100 000 dollarin bonuksen ”illan tyrmäyksestä” ja sitä pidetään yhtenä lajin historian suurimmista tyrmäyksistä.

Ottelusta syntyi kiistaa, koska Henderson seurasi tyrmäyslyöntiään välittömästi lentävällä kyynärvarren pudotuksella puolustuskyvyttömän Bispingin päähän hieman ennen kuin erotuomari Mario Yamasaki lopetti ottelun ajassa 3:20.

Heti ottelun jälkeen Henderson totesi, että ”löin häntä kovaa, mutta sain tuon viimeisen lyönnin sisään vain hiljentääkseni häntä hieman”. Sen jälkeen, kun UFC:n puheenjohtaja Dana White sanoi Hendersonin tehneen kommentin vitsillä, Henderson selvensi sanomalla: ”Kun olet hetken kuumuudessa, tuomari ei ollut vielä pysäyttänyt minua, kuka tietää mitä tapahtuu, toipuuko hän. Löin häntä oikeastaan vain kahdesti, kerran jaloillani ja kerran maassa. En jatkanut. En lähtenyt hänen peräänsä sen jälkeen, kun tuomari yritti pysäyttää minut, se ei ollut mitään sellaista. Se oli minun reaktioni jatkaa kunnes minut pysäytettiin – ja tiedäthän, se tuntui kuitenkin hyvältä.”

StrikeforceEdit

Dan Henderson allekirjoitti neljän ottelun ja 16 kuukauden sopimuksen Strikeforcen kanssa 5. joulukuuta 2009, kun hänen sopimuksensa UFC:n kanssa oli päättynyt. Henderson teki Strikeforce-debyyttinsä 17. huhtikuuta 2010 Strikeforce on CBS -ohjelmassa Jake Shieldsiä vastaan. Häntä tarkkailtiin myös kevyen raskaansarjan otteluun Gegard Mousasia vastaan, ja hän ilmaisi kiinnostuksensa otella Fedor Emelianenkoa vastaan jossain vaiheessa sopimuksensa aikana.Henderson hävisi Strikeforce-debyyttinsä Jake Shieldsille. Vaikka Henderson satutti Shieldsiä ja tyrmäsi hänet ensimmäisessä erässä, hän hävisi yksimielisellä päätöksellä. Suurin osa viimeisistä eristä kului maassa, jossa Shields hallitsi ottelua grapplingin avulla. (49-46, 49-45, 48-45).

Henderson kohtasi Renato Sobralin 4. joulukuuta 2010 Strikeforcessa: Henderson vs. Babalu. Henderson voitti ottelun KO:lla ajassa 1:53 ensimmäisessä erässä.

Henderson voitti Rafael Cavalcanten kolmannessa erässä TKO:lla Strikeforcen kevyen raskaansarjan mestaruudesta Strikeforce 32 -tapahtumassa. Kahden erän jälkeen, joissa kaikki kolme tuomaria olivat tasan 19-19, Henderson pudotti Cavalcanten kuuluisalla oikealla kädellään kolmannessa erässä ennen kuin tuomari Dan Miragliotta keskeytti ottelun ajassa 0:50.

Henderson otteli Fedor Emelianenkoa vastaan 30. heinäkuuta 2011 Strikeforce-tapahtumassa: Fedor vs. Henderson. Monet olivat spekuloineet, että Henderson kohtaisi Fedorin pyyntipainossa, mutta Strikeforce vahvisti ottelun myöhemmin raskaansarjan otteluksi. Henderson sanoi: ”Minun on vaikea lihoa. Tein painonnostoa ja söin paljon; en tiedä, mitä muuta minun pitäisi tehdä. En aio tuntea itseäni alivoimaiseksi tai pieneksi siellä.” Hänen oli astuttava vaa’alle vähintään 206 kiloa painavana, jotta hän pääsisi raskaansarjan sarjaan, ja hän punnitsi 207 kiloa. Fedor painoi hieman alle normaalipainonsa, sillä vaaka näytti 223 kiloa. Henderson voitti Emelianenkon tyrmäyksellä 1. erän ajassa 4:12. Tämä oli Hendersonin Strikeforce-sopimuksen viimeinen ottelu. Henderson sanoi haluavansa tehdä uuden sopimuksen puolustaakseen Strikeforcen kevyen sarjan mestaruuttaan.

Kolmas UFC-keikkaEdit

Pian UFC 133 -ottelua edeltävän lehdistötilaisuuden jälkeen Dana White kommentoi Hendersonin mahdollista paluuta UFC:hen kolmannelle kaudelle. ”Katsotaan mitä tapahtuu”, White sanoi torstaina Philadelphiassa. ”Hendolla ja minulla on ollut jonkin verran historiaa tekemisissä. Katsotaan, keksimmekö jotain ja saammeko hänet takaisin UFC:hen.” Myöhemmin Henderson kommentoi: ”Luulen, että suurin ottelu, jota he voisivat mainostaa, on luultavasti tittelin yhdistäminen sen kanssa, joka on UFC:n mestari.”

Henderson kohtasi 19. marraskuuta 2011 UFC 139 -ottelussa Maurício Ruan kolmannessa UFC-ottelussaan. Hän voitti ottelun yksimielisellä päätöksellä. Edestakainen kamppailu toi molemmille ottelijoille Fight of the Night -kunniamaininnan, ja monet kuvailivat sitä yhdeksi UFC:n historian hienoimmista otteluista.

UFC:n presidentti Dana White ilmoitti UFC 145 -ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että Henderson olisi kevyen sarjan raskaansarjan mestari Jon Jonesin seuraava vastustaja.

Jonesin kanssa käytävän kamppailun odotettiin tapahtuvan 1. syyskuuta 2012 UFC 151:ssa. Henderson kuitenkin vetäytyi ottelusta vedoten polvivammaan, ja loput ottelukortista peruttiin.

Henderson kohtasi Lyoto Machidan 23. helmikuuta 2013 UFC 157:ssä. Hän hävisi ottelun jaetulla päätöksellä.

Henderson kohtasi Rashad Evansin 15. kesäkuuta 2013 UFC 161:n pääottelussa. Hän hävisi jaetulla päätöksellä.

Henderson kohtasi Vitor Belfortin uusintaottelussa 9. marraskuuta 2013 UFC Fight Night 32:ssa. Henderson voitti Belfortin heidän ensimmäisessä kohtaamisessaan vuonna 2006 Pride 32 -tapahtumassa yksimielisellä päätöksellä. Hän hävisi ottelun tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä, mikä oli ensimmäinen kerta hänen MMA-urallaan, kun hänet pysäytettiin iskujen takia. Ottelu Belfortia vastaan oli Hendersonin sopimuksen viimeinen ottelu UFC:n kanssa. Tammikuun 22. päivänä Henderson paljasti UFC Tonight -ohjelmassa allekirjoittaneensa uuden, kuuden ottelun sopimuksen UFC:n kanssa.

Tammikuussa 2014 ilmoitettiin, että uusintaottelu Maurício Rua vastaan järjestetään 23. maaliskuuta 2014 UFC Fight Night 38 -tapahtumassa. Huolimatta siitä, että Henderson hävisi kaksi ensimmäistä erää jouduttuaan Ruusan tyrmäämäksi, hän nousi takaisin kolmannessa erässä ja voitti ottelun TKO:lla lyönneistä johtuen. Voitto toi Hendersonille myös kolmannen Fight of the Night -bonuksensa ja ensimmäisen Performance of the Night -bonuksensa.

Palattuaan nopeasti takaisin häkkiin Henderson kohtasi paljon isomman Daniel Cormierin 24. toukokuuta 2014 UFC 173 -tapahtumassa. Hän hävisi ottelun alistamalla (tekninen alistaminen/takakuristuskuristus) kolmannella kierroksella oltuaan ylivoimainen ja pidetty alhaalla suurimman osan ottelusta.

Marraskuun 12. päivänä 2014 UFC ilmoitti, että Henderson siirtyisi keskisarjaan kohdatakseen Gegard Mousasin tammikuun 24. päivänä 2015 toisena päätapahtumana UFC on Fox 14:ssä. Hän hävisi ottelun TKO:lla ensimmäisessä erässä.

Henderson kohtasi Tim Boetschin 6. kesäkuuta 2015 UFC Fight Night 68:n päätapahtumassa. Hän voitti ottelun tyrmäyksellä 28 sekunnin kohdalla ensimmäisessä erässä.

Henderson kohtasi Vitor Belfortin kumiottelussa UFC Fight Night 77:n päätapahtumassa. Hän hävisi ottelun jälleen pääpotkujen ja lyöntien yhdistelmällä.

Jatko-ottelu Lyoto Machidan kanssa oli tarkoitus järjestää keskisarjassa 16. huhtikuuta 2016 UFC on Fox 19 -tapahtumassa. UFC ilmoitti kuitenkin 13. huhtikuuta, että Machida ilmoitti käyttäneensä kiellettyä ainetta kilpailun ulkopuolisen näytteenoton yhteydessä viime viikolla. Machida totesi, ettei hän tiennyt, että aine oli kielletty sekä kilpailussa että sen ulkopuolella. Siksi hänet poistettiin ottelusta ja Henderson varattiin uudelleen toiseen tapahtumaan myöhempänä ajankohtana.

Henderson varattiin nopeasti uudelleen kohtaamaan Hector Lombard 4. kesäkuuta 2016 UFC 199 -tapahtumassa. Hän voitti ottelun tyrmäyksellä toisessa erässä pääpotkulla, jota seurasi käänteinen kyynärpää, ja ansaitsi itselleen Performance of the Night -bonuksen sekä tuli ensimmäiseksi ottelijaksi, joka tyrmäsi Lombardin kylmästi.

Henderson kohtasi silloisen UFC:n keskisarjan mestarin Michael Bispingin, uusintaottelussa 8. lokakuuta 2016 UFC 204:ssa. Vaikka hän pudotti ja melkein viimeisteli Bispingin sekä ensimmäisessä että toisessa erässä, hän päätyi häviämään edestakaisen ottelun yksimielisellä päätöksellä. Molemmat ottelijat palkittiin suorituksestaan Fight of the Night -palkinnolla. Ottelun päätteeksi Henderson vahvisti aikovansa lopettaa ottelutoiminnan.

Dan Henderson otettiin 5. heinäkuuta 2018 UFC Fan Expossa UFC Hall of Fame -tapahtumassa UFC:n Fight Wingin jäseneksi Maurício Ruan rinnalle heidän vuonna 2011 käymästään ottelusta, jonka Henderson voitti yksimielisellä päätöksellä (48-47 x3).